torstaina, toukokuuta 31, 2012

Sponsorit haloo!!!

Tv on useana iltana auki mamman puuhatessa jotain koneen äärellä. Olympialaiset lähestyvät ja sen huomaa urheilu-uutisten lisäksi myös telkussa pyörivistä mainoksista. Useampi yritys mainostaa nyt sillä että he sponsoroivat urheilijoita. Toiset tekevät elantonsa urheilulla. On amatöörejä ja on ammattilaisia. Kummallekin voi löytyä sponsoreita jos ovat riittävän hyviä. Urheilijoille on tarjolla myös jollakin tasolla rahapalkintojakin.

Eläinmaailmassa urheilua pidetään pitkällisesti kai edelleen "elitistien" harrastuksena. Raveissa on toki rahapalkintoja, ja kuten mamman isä usein toteaa että tavoite on että heppa ainakin kustantaa oman ylläpidon ja kisamatkat, eli tavoitteena on saada niitä palkintojakin. Koirilla rahapalkinnot liikkuvat ratakisoissa, silloin kun hommaan liittyy vedonlyönti, silloin on varaa palkita kilpailijoitakin. Tosin suomessa taitaa tuo vedonlyöntikin olla aika vähäistä ja pieniä nuo rahapalkinnotkin. Mutta maastokisojen taloudellinen anti on melko vähäistä, ruokasäkki (tai lahjakortti siihen) on yleisin palkinto. Toki siinä toteutuu se että koira juoksee itselleen ruokaa. Mutta se mikä on sinänsä jännää niin sponsorointi ja näinollen näkyvyys on olematonta. Kisoja sponsoroivat koiranruokafirmat (hyvä niin) ja ehkä jotkut varustefirmat tai eläinlääkäriasemat. Onhan se näin helppoa näkyvyyttä kun kisaohjelma on jokaisen osallistujan taskussa kotiin palatessa. On sieltä alitajuntaan iskostunut se sponsoroivan yrityksen nimi..

Yksittäistä koiraa tai kenneliä ei kuitenkaan yritykset sponsoroi. Ravipuolella on normaalia se että hevosen kuljetusauton kyljessä on sponsorin logo ja samoin ohjastajan ajopusakassa. Korpikuusenkannonalainenpikkuvirmakin saa rahalleen vastinetta kun ravuri hölköttelee lämmittelyssä, käy kääntymässä esittelyssä ja riippumatta siitä onko sijoitus kärkikolmikossa vai viimeisenä, on ainakin kyseisen ravurin kannattajat (ja pelaajat) naulanneet silmänsä niin hevoseen kuin ohjastajan olemukseen. Taas se "piilomainonta" puree..

Mamma totesi että kiitos veikan ja minun tempauksen naapurin koiran suhteen on reissun luurahat nyt vähän vähissä. Me kun poltimme suunnitellun reissubudjetin korkoineen eläinlääkärilaskuihin. Eihän EM kilpailu ole tietenkään olympialaisten veroinen tapahtuma, eikä sielä menestyminen aiheuta samanlaista hypetystä kuin Tommi Evilän 8 metrin loikkaus (by the way, minä pomppaan ihan ilman vauhtiakin tuon 8 metriä, joten kumpikohan meistä on etevämpi urheilija). Tosiasia on kuitenkin se että näiden maastotulosten metsästykseen palaa ihan yhtälailla rahaa kuin ihmisurheilijallakin. Auton vuokra, bensat ja majoitukset nielevät kiitettävästi euroja. Eikä tarvitse edes mainita eläinlääkärikuluja, jäsenmaksuja, ruokakuluja ja osallistumismaksuja..

Eli jos jollakin lukijoista on halu kannustaa menestystäni pienellä sponssilla voi sen suorittaa paypalin kautta lähettämällä rahaa alfaromeo@live.fi tai vaihtoehtoisesti summan voi laittaa suoraan mamman tilille Handelsbankeniin FI1131313001772615. Ja jos joku haluaa tehdä kunnollisen sponsorisopimuksen niin aiheesta kannattaa ottaa yhteyttä tuohon sähköpostiin.

Ei kommentteja: